Gaming pc vs gaming laptop | De verschillen | Wat is beter?

gaming pc vs gaming laptop

Wil jij weten of je beter kunt gamen op een laptop of een pc? Wij vertellen je wat het verschil is tussen gamen op een pc en gamen op een laptop. Na het lezen van deze blog weet jij welk van de twee het beste bij jou past! Bekijk hier: gaming pc vs gaming laptop

In deze computer blog vertellen wij:

  • Gaming pc v.s. gaming laptop
  • game pc of laptop, welke kiezen?
  • Veel gestelde vragen

Gaming pc vs gaming laptop

Hoewel game-pc’s en game-laptops allebei ontworpen zijn voor het spelen van games, zijn er toch een aantal grote verschillen. Om te kunnen bepalen welke keuze het beste bij jou past, hebben wij de verschillen op een rijtje gezet!

Gaming pc vs gaming laptop

 

Game pc Game laptop
Makkelijk mee te nemen
De beste prestaties
Goedkoper
Hittebestendiger
Geluidbestendiger
Inclusief beeldscherm
Meer upgrade mogelijkheden

 

Game laptop is makkelijker mee te nemen.

In een laptop zit het toetsenbord, beeldscherm, de muis etc. ingebouwd, waardoor hij in tegenstelling tot gaming-pc’s veel compacter is. Je kunt een gaming-laptop dus een stuk makkelijker meenemen.

Een game-pc heeft meestal betere prestaties.

Vaak hebben gaming-pc’s krachtigere hardware dan gaming-laptops. Deze kunnen veel makkelijker worden geüpgraded dan bij een gaming-laptop. Ook is er veel meer keuze in hardware-opties dan bij gaming-laptops.

Game-pc’s zijn meestal goedkoper dan game-laptops.

Gaming-pc’s met vergelijkbare prestaties zijn in de aanschaf vaak goedkoper dan gaming-laptops. Denk er wel aan dat je dan nog wel een beeldscherm, toetsenbord en muis moet aanschaffen! Een laptop heeft dit allemaal ingebouwd en biedt daardoor meer gemak en mobiliteit.

Een gaming-laptop wordt minder heet en maakt minder lawaai.

In gaming-laptops zitten koelsystemen ingebouwd, die er voor zorgen dat de laptop stil en koel blijft. Gaming-pc’s zijn (mits je een koelsysteem hebt ingebouwd) over het algemeen luidruchtiger en genereren meer warmte.

Game laptops zijn meer inclusief.

In een game laptop zit in tegenstelling tot een game pc een ingebouwd toetsenbord, beelscherm, geluidsinstallatie en mousepad. Dit maakt het een stuk inclusiever en completer dan een game-pc.

Er zijn meer upgrademogelijkheden bij gaming pc’s.

Er zijn meer upgradeopties voor gaming-pc’s beschikbaar. Deze zijn dan ook een stuk gemakkelijker te vervangen/plaatsen. Gaming-laptops zijn vanwege hun compacte bouw moeilijker te upgraden en ook de upgrade-opties zijn beperkter. Het is wel belangrijk je systeem (pc of laptop) door een specialist te laten upgraden. Als je geen specialist bent en met een laptop gaat ‘’rommelen’’ kan het systeem onherstelbare schade oplopen.

Gaming pc of laptop, wat is de beste keuze?

Het hangt dus erg af van persoonlijke behoeften en voorkeuren om te kunnen bepalen of je beter voor een gaming pc of een gaming laptop kunt kiezen. Wel kunnen we concluderen dat je het beste voor een gaming-pc kunt kiezen als je prioriteit geeft aan de beste prestaties en maatwerk. Vind jij gemak en mobiliteit belangrijk? Dan kun je het beste voor een game laptop kiezen.

Veel gestelde vragen over gaming-pc’s en gaming-laptops

Kan je gamen op een gewone laptop?

Het is mogelijk om op een gewone laptop te gamen. Wel is het belangrijk om te kijken welke videokaart (grafische kaart) er in de laptop zit. Om de meeste casual games te kunnen spelen, moet dit minimaal een NVIDEA GTX 1050 zijn.

Hoeveel RAM nodig om te gamen?

Om de meeste toepassingen van games te kunnen laten uitvoeren, heb je minimaal 4 GB RAM nodig. Nog beter is minimaal 8 GB RAM om betere prestaties en snelheid te kunnen behouden.

Hoeveel FPS is goed om te gamen?

Om een goede game ervaring te kunnen behouden heb je minimaal 60 FPS nodig. Als jouw beeldscherm of monitor meer HZ (Hertz) aankan, is een FPS die gelijk is aan het HZ van je beeldscherm aan te raden.