Hoe hou je een laptop koel? | Bekijk de beste Tips & Tricks!

Hoe hou je een laptop koel?

Hoe hou je een laptop koel? Als je wel eens intensieve programma’s gebruikt of zware games speelt, heb je het vast wel eens mee gemaakt: je laptop wordt zo heet, dat je er een eitje op kan bakken. Het is dan verstandig om een aantal aanpassingen te doen om te voorkomen dat je laptop oververhit raakt. Wij vertellen je met behulp van een aantal handige tips hoe je oververhitting bij je laptop voorkomen kan. Lees snel verder!

In deze computerblog bespreken wij:

 • Hoe hou je een laptop koel? 9 makkelijke tips!
 • Wat te doen om je laptop koel te houden

Hoe hou je een laptop koel?

9 makkelijke tips tegen oververhitting van laptop!

Er zijn meerdere dingen die je zelf kunt doen om hitte in je laptop tijdens het gebruik te verminderen. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal makkelijke tips op een rijtje gezet:

 1. Vermijd externe warmtebronnen zoals zonlicht of dicht bij de verwarming
 2. Plaats de laptop altijd op een harde en vlakke ondergrond
 3. Gebruik een laptop cooler of laptop cooling mat
 4. Houd de ventilatieopeningen en ventilatoren van je laptop schoon
 5. Verlaag onnodig belastende programma’s die op de achtergrond draaien
 6. Kies voor een efficiënte videokaart en processor
 7. Laat de laptop bij oververhitting afkoelen
 8. Zet de laptop op energiebesparing
 9. Ga indien nodig voor een koelsysteem upgrade

Onze tips!

Vermijd externe warmtebronnen. Bewaar je laptop op een plek waar hij goed kan ventileren. Dit kun je doen door hem op een plek zonder direct zonlicht of andere warmtebronnen te bewaren.

Plaats de laptop op een harde en vlakke ondergrond. Om een goede luchtstroom van een laptop te stimuleren, moet je de laptop altijd op een harde en vlakke ondergrond plaatsen. Zo zorg je ervoor dat de ventilatieopeningen van je laptop ten alle tijden vrij zijn om goed te kunnen koelen en ventileren.

Gebruik een laptop cooler of laptop cooler pad. Door een externe koeler zoals een laptop koeler of laptop cooler pad te gebruiken, zorg je ervoor dat de warmte goed afgevoerd kan worden. Deze koelers hebben speciale ventilatoren, die er voor zorgen dat de onderkant van jouw laptop kan afkoelen. Ook kun je kiezen voor een laptop standaard met koeling. Het laptop koeling systeem zit in dit standaard gebouwd. Je plaatst de laptop op dit standaard en dan wordt de laptop tijdens gebruik automatisch gekoeld

Maak je laptop regelmatig schoon. Reinig de ventilatoren en de ventilatieopeningen van je laptop regelmatig en zorg dat ze ook goed schoon blijven. Op deze manier kunnen deze niet geblokkeerd worden door vuil. Zo blijven de ventilatoren goed functioneren om jouw laptop koel te houden.

Verlaag de belastende programma’s van de laptop. Zorg er voor dat je geen onnodige programma’s of browsertabbladen op de achtergrond hebt draaien. Ook doe je er goed aan de helderheid van je beeldscherm naar een lagere helderheid aan te passen. Zo voorkom je overbelasting van je laptop en dan zal hij minder snel oververhit kunnen raken.

Kies een laptop met de juiste processor en videokaart. Als je een videokaart en processor  hebt die minder belastend voor je laptop zijn, maar wel goede prestaties behalen, zal je laptop een stuk minder snel te warm worden.

Is je laptop te heet? Laat hem afkoelen! Mocht het wel gebeuren dat je laptop te heet wordt, is het verstandig hem af te sluiten en de laptop een poos af te laten koelen. Als de laptop goed afgekoeld is, kun je hem weer opstarten en gebruiken.

Zet de energiebesparing aan. Bij de meeste laptops kun je de energie instellingen aanpassen. Met deze instellingen kun je zelf bepalen hoeveel stroom de laptop verbruikt. Door deze stroom instellingen optimaal aan te passen, kun je er voor zorgen dat de laptop minder warmte zal gaan genereren. Ook komt het voor dat de batterijduur en de levensduur van de laptop door het gebruik van de energiebesparing, kunnen worden verlengd.

Overweeg een koelsysteem upgrade. Als je al het bovenstaande geprobeerd hebt om oververhitting van de laptop te voorkomen, kun je er voor kiezen om het koelsysteem van je laptop te upgraden. Je kunt bijvoorbeeld voor kiezen om betere ventilatoren in de laptop te  laten plaatsen of misschien is er wel een mogelijkheid om wat extra ventilatoren in de laptop te zetten.

Hopelijk heb je met behulp van de 9 tips om je laptop koel te houden, antwoord op de vraag: Hoe hou je een laptop koel? Helpen deze tips niet om je laptop koel te houden omdat je jouw laptop overbelast met bijvoorbeeld zware games? Dan kun je er altijd voor kiezen om een laptop aan te schaffen met een (beter) ingebouwd koelsysteem!