Hoe kun je een harde schijf resetten? | 4 manieren Hoe kun je een harde schijf resetten? | 4 manieren

Hoe kun je een harde schijf resetten?

Wil jij weten hoe je een harde schijf resetten kunt? In deze blog leggen we uit hoe je een harde schijf kunt resetten en/of vernietigen. Lees snel verder!

In deze computer blog vertellen wij:

 • Harde schijf resetten laptop met 4 verschillende methoden
 • Wat is harde schijf formatteren?
 • Harde schijf formatteren zonder dataverlies
 • Hoe een harde schijf vernietigen

Hoe harde schijf wissen?

Om een harde schijf te resetten is het handig om eerst na te gaan voor welk doeleinde je dit doet. Er zijn namelijk meerdere manieren om een harde schijf te wissen. Bekijk hier 4 verschillende opties om voor het resetten van een harde schijf.

 1. Formatteren
 2. Low-level formatteren
 3. Partities maken
 4. Het OS (Operation System) opnieuw installeren
Het formatteren van je harde schijf (snelle formattering)

Als je een harde schijf gaat formatteren, worden alle gegevens die op de harde schijf staan verwijderd en teruggezet naar ‘’begin staat’’. Dit kun je doen om via het besturingssysteem naar het schijfbeheer te gaan of door een extern hulpprogramma te gebruiken.

Het low-level formatteren van een harde schijf (volledige formattering)

Als je de harde schijf op een meer grondige manier wilt resetten, dan kun je er beter voor kiezen voor low-level formattering. Met deze methode wordt er over de hele harde schijf heen geschreven. Dit geld ook voor de gebieden die het OS niet kan zien. Deze methode is erg geschikt als je alle gegevens en sporen / resten die op de harde schijf staan wilt verwijderen.

Partities van je harde schijf maken

Als je de harde schijf gaat partitioneren, wordt de harde schijf opgedeeld in aparte delen. Deze losse delen werken vanaf nu dan ook allemaal als afzonderlijke harde schijf. Met deze manier behoud je alle gegevens, alleen reset je de structuur van de harde schijf. Deze manier is erg handig als je jouw systeem bijvoorbeeld voor privé én werk gebruikt. Je kan dan namelijk alle gegevens geordend op losse schijven bewaren.

Het OS (Operation System) opnieuw installeren

Wanneer het besturingssysteem opnieuw installeert, wordt de harde schijf volledig gewist en in oorspronkelijke staat geïnstalleerd. Deze manier wordt als de meest grondige manier van een harde schijf reset gezien. Let er wel op dat je met deze methode (tenzij je een back-up hebt gemaakt) alle gegevens zal verliezen.

Twijfel jij welke methode het beste bij jouw situatie past? Het is dan altijd verstandig om een specialist naar advies en details te vragen.

Wat betekent harde schijf formatteren?

Als je een harde schijf resetten wilt, kun je er voor kiezen om de harde schijf te formateren. Maar wat is het formatteren van een harde schijf nou eigenlijk? Als je een harde schijf gaat formatteren wis je alle gegevens en zet je de harde schijf terug naar de oorspronkelijke staat. Tijdens het formatteren kun je kiezen welk bestandssysteem de schijf in de toekomst gaat gebruiken om gegevens en bestanden te sorteren en op te slaan.

Er zijn twee methodes voor het formatteren van de harde schijf namelijk, snelle formattering en volledige formattering (low-level).

Snel formatteren

Met snel formatteren wis je alleen de gegevens die op de schijf opgeslagen staan en maak je ruimte beschikbaar. De schijf wordt dus niet overschreven. Met deze methode is het later nog mogelijk om met speciale software gegevens terug te halen/herstellen.

Volledige formattering

Met volledige fortmattering wordt het hele oppervlak van de harde schijf opnieuw geschreven met nullen over andere patronen. Als je deze methode gebruikt om je harde schijf te resetten, is het later een stuk moeilijker om gegevens terug te halen/herstellen.

Vaak wordt de methode formatteren gebruikt als een nieuwe computer opnieuw moet worden ingesteld of als een oude harde schijf moet worden voorbereid voor verwijdering of vernietiging. Als je van plan bent om een harde schijf te formatteren is het goed om van te voren een back-up te maken van belangrijke gegevens. Deze ben je na het formatteren namelijk kwijt. Gelukkig is het na het formatteren niet onmogelijk om gegevens terug te halen, maar als je van te voren een back-up maakt, scheelt dit toch weer wat moeite.

Harde schijf formatteren zonder dataverlies

Het is niet mogelijk om een harde schijf te formatteren zonder dataverlies. Dit komt doordat je met het formatteren alle gegevens van de harde schijf verwijderd. Wel is het mogelijk om met verschillende opties belangrijke gegevens  te bewaren.

 1. Een back-up van je gegevens maken
 2. Gegevensherstel met behulp van een hulpprogramma
 3. Gebruik een tool om partities te maken
Een back-up van je gegevens maken

Als je gegevens op een makkelijke manier wilt behouden, kun je er voor kiezen om een back-up te maken. Maak een kopie van belangrijke gegevens en sla deze op een aparte schijf of in de cloud op. Als je de harde schijf hebt gereset, kun je door middel van een back-up je gegevens weer herstellen.

Gegevensherstel met behulp van een hulpprogramma

Je kan er ook voor kiezen om je belangrijke gegevens te behouden doormiddel van gegevensherstel. Er zijn veel gespecialiseerde hulpprogramma’s beschikbaar die instructies geven hoe je dit kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld gegevens terughalen / herstellen van een harde schijf die beschadigd of gereset is. Let er wel op dat deze tools vaak aardig aan de prijs zijn en niet altijd het gewenste resultaat behalen. Ben jij gegevens kwijt die je echt nodig hebt? Dan kunnen deze hulpprogramma’s misschien helpen.

Gebruik een tool om partities te maken

Er zijn tools beschikbaar waarmee je een harde schijf in afzonderlijke delen kan splitsen. Deze afzonderlijke partities kunnen los van elkaar werken. Je kunt bijvoorbeeld een partitie resetten, terwijl je bepaalde gegevens op een andere partitie bewaard. Partitioneren kan ook erg handig zijn als je jouw gegevens in losse secties wilt ordenen en opslaan. (bijvoorbeeld 1 paritie voor gamen, werk, foto’s etc.)

Let er wel op dat deze opties niet altijd het gewenste resultaat geven en dat je altijd kans hebt dat je bepaalde gegevens verliest tijdens het formatteren van je harde schijf. Zorg er daarom altijd voor dat je van te voren een back-up maakt, waar je altijd op terug kunt vallen als er toch bepaalde gegevens verloren gaan tijdens een reset of het formatteren.

Hoe een harde schijf te vernietigen

Als je een harde schijf volledig wilt vernietigen kun je verschillende manieren uitvoeren:

 1. Volledige, fysieke vernietiging
 2. Het demagnetiseren van een harde schijf
 3. De harde schijf laten overschrijven
Volledige, fysieke vernietiging

Als je een harde schijf fysiek laat vernietigen wordt er schade op een bepaald punt in de harde schijf gemaakt, zodat hij niet meer kan functioneren. De harde schijf word doorboort of de aandrijving wordt gesmolten/geplet.

Het demagnetiseren van een harde schijf

Tijdens het demagnetiseren van de harde schijf word er een krachtig magnetisch-veld gebruikt. Dit krachtig magnetisch veld zorgt ervoor dat de gegevens op de harde schijf worden gewist. De apparatuur voor het demagnetiseren kan wel erg prijzig zijn en niet handig voor persoonlijk gebruik. Wel is het aan te raden als je opzoek bent naar een betrouwbare manier om je harde schijf te vernietigen.

De harde schijf laten overschrijven

Als je voor deze optie kiest, wordt de hele oppervlakte van de harde schijf meerdere keren overschreven. Dit zorgt ervoor dat het lastiger is om de gegevens die op de harde schijf opgeslagen staan terug te halen of te herstellen. Gelukkig zijn er meerdere gespecialiseerde softwareprogramma’s beschikbaar, mocht je bepaalde gegevens willen herstellen.

Let er op dat je met sommige opties je harde schijf misschien niet volledig kan vernietigen. Het kan zijn dat iemand met gespecialiseerde apparatuur sommige gegevens terug kan halen. Wil jij er zeker van zijn dat jou gegevens niet kunnen worden hersteld? Kies er dan voor om de harde schijf volledig, fysiek te vernietigen. Met deze methode is het onmogelijk om gegevens te herstellen.

Hopelijk hebben wij je kunnen helpen en weet jij nu hoe je het beste jouw harde schijf resetten of vernietigen kunt! Ben jij benieuwd wat je het beste kunt doen als een harde schijf niet meer reageert? Lees dan snel deze computer blog!

Menu
× Hoe kan ik je helpen?