Online criminaliteit | Waar moet ik op letten? | Laptoptekoop.nl

Online criminaliteit – Waar moet ik op letten?

Online criminaliteit is een steeds groter probleem aan het worden. Benieuwd welke vormen van internet criminaliteit er zijn? Lees snel verder!

In deze computer blog bespreken wij:

  1. Wat is cybercriminaliteit?
  2. Cybercriminaliteit voorbeelden
  3. Hoe kun je cybercriminaliteit melden?

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercriminaliteit betekenis:

Het woord cybercriminaliteit verwijst naar criminele activiteiten die online worden gepleegd. Deze ‘’online criminelen’’ werken via het internet of andere digitale communicatie middelen. Dit kan op veel verschillende manieren, denk aan bijvoorbeeld: phishing, hacking, malware, identiteitsfraude en cyberstalking.

Omdat we steeds meer afhankelijk van digitale technologieën zijn, kunnen online criminele enorme schade aanrichten aan mensen en organisaties. Dit kunnen financhiele verliezen zijn, reputatieschade of zelfs persoonlijke gegevens die risico lopen.

Het is daarom erg belangrijk om alle systemen (laptop, telefoon, tablet etc.) goed te beveiligen. Denk aan een sterk wachtwoord instellen, je software up-to-date houden en antivirussoftware installeren. Bekijk hier hoe je jouw laptop optimaal kunt beschermen tegen online bedreigingen.

Internetcriminaliteit voorbeelden – waar let je op?

Tegenwoordig zijn er enorm veel vormen van online criminaliteit. Maar welke vormen van internetcriminaliteit komen nou het meeste voor? Wij hebben de meest voorkomende vormen van internetcriminaliteit die wereldwijd plaatsvinden op een rijtje gezet!

  1. Phishing
  2. Malware
  3. Randsomware
  4. Identiteitsdiefstal
  5. Sextortion
  6. Online oplichting
Phishing betekenis

Tijdens een phishing aanval proberen online criminelen gevoelige informatie, zoals wachtwoorden of bankgegevens te verzamelen. Bij de meeste phishing-aanvallen worden er frauduleuze mails verzonden, waar de afzender een vertrouwde identiteit lijkt te zijn, denk aan een bank of e-commercebedrijf.  Je wordt verleid om op een link te klikken, een bijlage te downloaden of persoonlijke informatie in te voeren. Als het de online criminelen gelukt  is om gevoelige gegevens van het slachtoffer te krijgen, kunnen ze het gebruiken voor criminele doeleinden. Dit kan identiteitsfraude zijn, maar ook financiële fraude of onbeperkte toegang tot alle online accounts van het slachtoffer.

Malware betekenis

Malware verwijst naar verschillende vormen van schadelijke software die worden gebruikt om systemen te ‘’besmetten’’ en zo storingen te veroorzaken, schade toe te brengen, ongeautoriseerde toegang te krijgen of gevoelige informatie te verzamelen. De term Malware is dus een brede term voor schadelijke software. Schadelijke software zoals, virussen, wormen, Trojaanse paarden, randsomware en spyware vallen bijvoorbeeld allemaal onder de term Malware.

Ransomware betekenis

Randsomware is een type schadelijke software. Deze software is gemaakt om digitale systemen of bestanden op een systeem te blokkeren en toegang te beperken. Deze toegang wordt dan geblokkeerd en/of beperkt tot het slachtoffer losgeld aan de online criminelen betaalt. Heeft het slachtoffer betaald? Dan wordt er meestal een sleutel of code vrijgegeven, zodat er weer toegang tot en computersysteem en/of de bestanden mogelijk is. Natuurlijk is betalen van losgeld geen garantie voor toegang tot het systeem. Het kan gebeuren dat de online criminelen om meer geld gaan vragen of verdere schade aan het systeem toebrengen.

Identiteitsfraude betekenis

Bij identiteitsfraude gebruiken de online criminelen persoonlijke informatie van iemand anders. Ze gebruiken persoonlijke gegevens zoals, namen, geboortedata, Burgerservicenummers, bankrekening- of creditcardgegevens, en doen zich voor als het slachtoffer om illegale activiteiten uit te kunnen voeren. Deze illegale activiteiten kunnen bestaan uit: een kredietaccount aanmaken, online aankopen doen, leningen aanvragen of belastingfraude plegen. Dit gebeurd allemaal met de identiteit van het slachtoffer. Er zijn verschillende manieren waarop criminelen identiteitsfraude kunnen plegen:

  • Het hacken van digitale systemen en netwerken
  • Oplichting via phishing e-mails
  • Diefstal van identiteitsbewijzen
  • Het stelen van post in brievenbussen, om zo aan persoonlijke gegevens te komen.
Sextortion betekenis

Bij sextortion worden er seksueel getinte foto’s en/of video’s gebruikt om een persoon af te persen. De afperser dreigt om deze beelden openbaar te maken, tenzij het slachtoffer een bedrag betaalt of aan andere eisen voldoet. Het is daarom altijd erg belangrijk om voorzichtig te zijn met het delen van je persoonlijke gegevens, foto’s en video’s.

Inline criminaliteit en online oplichting

Bij online oplichting doen online criminelen zich voor als een bedrijf en worden slachtoffers overgehaald om te betalen voor een product of dienst die vervolgens nooit geleverd wordt. Dit kan door middel van bijvoorbeeld:

  • Online winkelfraude: Een nepwebshop die er legitiem uit ziet.
  • Loterij scams: mensen een e-mail ontvangen waarin staat dat ze een prijs gewonnen hebben
  • Social engineering scams: Mensen worden via nep-e-mails, telefoontjes of social media-accounts overgehaald of misleidt om persoonlijke gegevens te delen. De internet criminelen doen zich voor als een vertrouwde identiteit.
  • Online dating scams: online criminelen gebruiken datingsapps of datingssites om een band op te bouwen met het slachtoffer. Zodra ze een goede relatie met het slachtoffer hebben opgebouwd, zullen ze om geld gaan vragen voor allerlei redenen. Dit kunnen bijvoorbeeld zogenaamde ‘noodsituaties’ of ‘reiskosten’ zijn.

Hoe kun je cybercriminaliteit melden?

Ben jij slachtoffer van online criminaliteit? Dan is het erg belangrijk om dit te melden bij bijvoorbeeld het meldpunt internet criminaliteit en de politie. Zo kan er onderzoek naar de zaak gedaan worden, zodat hopelijk meer slachtoffer voorkomen kunnen worden. Bekijk hier enkele stappen die je kunt nemen als je slachtoffer bent van online criminaliteit:

Cybercriminaliteit melden: 6 stappen die je moet nemen!

  1. Zet de gebeurtenis op papier: Beschrijf wat er is gebeurd en welke schade de cyberaanval heeft veroorzaakt.
  2. Verzamel bewijsmateriaal: Probeer alle relevante informatie te bewaren. Dit kunnen e-mails, facturen, telefoonnummers, chatgesprekken en andere mogelijke bewijzen zijn.
  3. Neem contact met de juiste autoriteiten op: Je kunt de cyberaanval melden bij de politie, het meldpunt Cybercrime Nederland of de fraudehelpdesk. Deze instanties kunnen je informeren over verdere stappen die je kunt nemen.
  4. Financiële schade? Blokkeer je rekeningen: Door je rekeningen te blokkeren en contact met de bank op te nemen, kun je mogelijke verdere financiële schade voorkomen.
  5. Ben je gehackt? Pas alle wachtwoorden aan: Kies een sterk wachtwoord van minimaal 12 tekens, met kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens.
  6. Voorkom herhaling en bescherm jezelf tegen online criminaliteit: Beveilig alle systemen met beveiligingssoftware, kies sterke wachtwoorden en hou je computersystemen goed up-to-date.

Wil jij weten hoe je cybercrime kunt voorkomen? Lees het hier!