Waarom is mijn laptop traag? | 9 oorzaken | Laptoptekoop.nl Waarom is mijn laptop traag? | 9 oorzaken | Laptoptekoop.nl

Waarom is mijn laptop traag?

Het kan ineens gebeuren, je laptop wordt na verloop van tijd traag. Nu vraag je je vast af: Waarom is mijn laptop traag? Wij vertellen je in deze blog: 9 veelvoorkomende oorzaken van een langzame laptop! Lees snel verder!

In deze computer blog vertellen wij:

 • Waarom is mijn laptop traag? 9 veelvoorkomende oorzaken!
 • De meest voorkomende oorzaken van een traag werkende laptop.

Waarom is mijn laptop traag?

Je zit met een probleem: jouw laptop is traag. Het is belangrijk om eerst proberen te achterhalen waarom jouw laptop langzaam is geworden, zodat je het probleem kan gaan oplossen. Het is namelijk erg vervelend als je laptop erg traag is, terwijl je bijvoorbeeld net een deadline voor werk/school moet halen! Bekijk hier 9 veelvoorkomende oorzaken van een langzame laptop.

Laptop heel traag? 9 mogelijke oorzaken!

 1. Te weinig opslagruimte op de harde schijf.
 2. Je hebt meer RAM-geheugen nodig.
 3. Er draaien te veel programma’s op de achtergrond.
 4. De laptop is besmet met virussen, malware of andere online bedreigingen.
 5. Bestanden op je harde schijf zijn gedefragmenteerd geraakt.
 6. Je hardware of software is verouderd geraakt.
 7. De laptop is te heet geworden.
 8. Het register moet geordend/opgeruimd worden.
 9. De batterij is aan vervanging toe.

De meest voorkomende oorzaken van een langzame laptop.

Te weinig opslagruimte op de harde schijf.

Als je te weinig ruimte op je harde schijf overhoudt, kan het zijn dat de harde schijf overbelast is  geraakt. De harde schijf heeft dan moeite om toegang tot bestanden te krijgen. Dit kan een reden zijn waarom jouw laptop trager presteert.

Je hebt meer RAM-geheugen nodig.

Als je te weinig RAM-geheugen beschikbaar hebt, kan de laptop moeite hebben met multi-tasken en heeft hij dus moeite om meerdere programma’s tegelijk uit te voeren. Het upgraden van je RAM is dan een goede oplossing.

Er draaien te veel programma’s op de achtergrond.

Het kan zijn dat je te veel programma’s op de achtergrond van de laptop hebt draaien. Zorg dat je alle programma’s op de achtergrond sluit. Als je veel onnodige programma’s op de achtergrond laat uitvoeren, kan dit er voor zorgen dat je laptop langzamer wordt.

De laptop is besmet met virussen, malware of andere online bedreigingen.

Als je laptop besmet is geraakt met online bedreigen zoals virussen of malware, kunnen de bronnen in beslag worden genomen en kunnen er conflicten worden veroorzaakt. Je zult al snel merken dat de laptop langzamer wordt. Het is om deze reden erg belangrijk om goede antivirussoftware te installeren, zodat jouw laptop en gegevens veilig zijn tegen online bedreigingen.

Bestanden op je harde schijf zijn gedefragmenteerd.

Het kan gebeuren dat de bestanden op je harde schijf na een poosje gedefragmenteerd zijn geraakt. Dit betekent dat de bestanden op verschillende delen van je harde schijf zijn opgesplitst en opgeslagen, waardoor het langer kan duren voor je laptop deze bestanden kan openen.

Je hardware of software is verouderd geraakt.

Als je een laptop met oude hardware en/of software hebt, kan de laptop moeite hebben om nieuwe (zwaardere) programma’s en applicaties uit te voeren. Omdat deze programma’s en applicaties veel kracht vereisen, kan het om deze reden zijn dat je laptop traag is. Installeer altijd de nieuwste software en updates en overweeg (wanneer nodig) om je hardware te upgraden.

De laptop is te heet geworden.

Wanneer een laptop oververhit raakt, kan hij langzaam worden of erger, schade oplopen. Het is van belang dat je laptop is voorzien van een goed werkend koelsysteem.

Het register moet geordend/opgeruimd worden.

Zorg ervoor dat het register van jouw (Windows) laptop op orde is. Deze kan overvol met onnodige meldingen raken. Hierdoor kan jouw laptop na verloop van tijd traag worden.

De batterij is aan vervanging toe.

Is de batterij van jouw laptop verouderd? Dit kan er voor zorgen dat jouw laptop niet goed kan opladen en om deze reden in een energiebesparingstand gaat werken. Om energie te besparen zal jouw laptop langzamer gaan werken.

Heb jij al ontdekt wat de oorzaak van de trage prestaties van jouw laptop is? Bekijk dan hier hoe je met een paar simpele tips jouw laptop sneller maken kan!

Menu
× Hoe kan ik je helpen?