Welke harde schijf heb ik nodig? | Online vs offline gamen Welke harde schijf heb ik nodig? | Online vs offline gamen

Welke hardeschijf heb ik nodig? – Online vs offline gamen

Wil jij weten welke harde schijf jij nodig hebt? In deze blog vertellen wij alles over de verschillende types harde schijven en welke je het beste voor online of offline gamen kan gebruiken. Na het lezen van deze blog weet jij voor welke optie jij moet gaan!

In deze computerblog lees je:

 1. Online V.S. offline gamen
 2. Wat voor harde schijf heb ik nodig?
 3. Veel gestelde vragen over de harde schijf kopen

Als je regelmatig games speelt, is het belangrijk dat jouw laptop genoeg opslagcapaciteit heeft om alle spelgegevens op te kunnen slaan. Maar welke interne harde schijf heb je dan nodig? Natuurlijk hangt het er ook af welke spellen je speelt en of je offline of online speelt. Lees snel verder en wij vertellen welke harde schijf jij nodig hebt!

Online versus offline gamen

Als het gaat om een harde schijf en gamen hangt het er echt af welke spellen je speelt en of je dit online of offline doet. Speel jij veel offline single player games? Dan is het een must om je spellen op een SSD schijf te installeren. Met een SSD schijf halveer je namelijk de laadtijd van je spel. Je laadsnelheid zal dus veel sneller zijn dan bij een HDD schijf of SSHD schijf.

Spellen waarbij een SSD kaart (voor zowel online als offline gebruik) zeer aan te raden zijn bijvoorbeeld spellen als: Word Of Warcraft en GTA V. Bij deze spellen heb je veel langere laadtijden. Bij open world games switch je vaak van virtuele werelden en dan is het niet fijn als je steeds lang moet wachten tot het spel geladen is.

Voor sommige spellen is het gebruik van een HDD schijf goed te doen. Bij battle royale games ben je namelijk constant aan het wachten tot alle andere spelers zijn ingeladen. Omdat het spel pas start als iedereen is ingeladen, is het niet nodig om een hele snelle harde schijf te hebben. Je moet k dan namelijk alsnog op de andere spelers wachten. Dit geldt voor spellen zoals:

 • Warzone
 • Fortnite
 • Pug B
 • Apex Legends
 • Fall Guys Ultimate knockout

Wil je wel graag meer FPS (Frames Per Second) behalen? Dan kan een SSD schijf wel 3 tot 8 FPS extra geven.

Welke harde schijf heb ik nodig?

 

Het kan erg lastig zijn om te bepalen wat het beste bij jouw gebruik past. Om je een beetje op weg te helpen hebben wij de soorten harde schijven op een rijtje gezet.

M.2 NMVE SSD: Is de duurste variant als het gaat om SSD-schijven. Ben jij opzoek naar het beste van het beste? Met deze SSD speel je optimaal de zwaarste spellen en kun je ook video- en foto bewerken. Vaak wordt deze SSD als overbodig luxe beschouwd. Dit komt omdat de meeste mensen de luxe van dit segment niet op de mate gebruiken waar hij voor gemaakt is. Vaak is een SSD van een lager segment die zowel in prijs als in capaciteit interessanter is, meer aan te raden.

M.2 SSD: Deze SSD schijf is erg geschikt als gaming opslag. Dit komt door de lagere aankoopprijs en de snelle hardware prestaties. Ook deze SSD opslag bevat meer luxe dan de meeste mensen zullen gebruiken, maar hij is goedkoper in de aanschaf dan de M.2 NMVE SSD.

SSD: De harde schijf ssd is de beste keuze als het gaat om veel opslag met een budget. Ook is een SSD erg geschikt als je wilt gamen. Games nemen tegenwoordig veel ruimte in beslag en dan is het zonde om te veel te betalen als je minimale tot gemiddelde tijd games speelt.  Als je 2 tot 4 uur per dag games speelt, heb je aan een SSD of een SSHD meer dan genoeg. Speel jij wel eens een game zonder internet? Een SSD is de beste keuze voor het spelen van alle offline games!

SSHD: Dit is de goedkopere keuze voor veel opslag. Ook kan de SSHD schijf als main schijf worden gebruikt. De  SSHD start net als een SSD op en hij onthoudt veel gebruikte programma’s voor hij opstart. De rest draait op een HDD schijf en deze functioneert als extra veel opslag.

HDD: De HDD is de allergoedkoopste keuze voor meer opslag, maar in de huidige tijd niet persé de beste keuze. Een HDD maakt veel lawaai vanwege de draaiende schijven die moeten lezen en schrijven. Ook werkt de HDD een stuk trager in vergelijking met de snelle chips van een SSD schijf. HDD schrijven zijn ook erg gevoelig voor Windows crashes en het niet updaten van je OS. Dit kan grote problemen veroorzaken. Zorg dus altijd voor een SSD als Windows installatie en vermijd op deze manier OS crashes en software problemen.

Om deze redenen kiezen mensen met een lager budget vaak voor de middenweg van een SSHD schijf. Een HDD kopen is eigenlijk alleen aan te raden als je hem als tweede (goedkope) harde schijf wilt gebruiken.

welke harde schijf

Beste keuze harde schijf voor gamers:

 • Gamers die meer dan 4+ gamen online of offline: NMVE M.2 SSD of M.2 SSD
 • Gamers die 2 tot 4 uur gamen: (2,5 inch) SSD of SSHD
 • Gamers die 0 tot 4 uur gamen: (2,5 inch) SSD, SSHD of HDD

Wil jij zonder internet spelletjes spelen die niet veel ruimte kosten? Kies dan voor een HDD of een kleine SSD van 256 GB.

De beste keuze van laptoptekoop.nl

De optie die wij in het algemeen het meest aanraden is een SSD of een SSHD (2,5 inch). Deze keuzes hebben de beste prestaties, een goede kwaliteit en de meeste opslag, tegen de laagste prijs!

De beste goedkope harde schijf opties voor meer opslag

 1. SSHD

In de SSHD zit zowel SSD als HDD componente verwerkt. De SSHD schijf is de ideale oplossing als je zoekt naar een combinatie van SSD opstart-capaciteit en HDD opslagcapaciteit voor een betaalbare prijs.

 1. HDD 7200 RPM

De HDD 7200 RPM is een snellere HDD schijf. Deze HDD is sneller dan de 5400 RPM. Speel jij af en toe een game? Dan is de HDD 7200 RPM voor jou aan te raden.

 1. HDD 5400 RPM

De HDD 5400 RPM is de goedkoopste optie als jouw prioriteit bij het hebben van veel opslag ligt. Het nadeel van deze harde schijf is dat hij erg traag is. Mocht je met jouw laptop willen gamen, kies dan voor een beter segment.

Veel gestelde vragen

Heb je een harde schijf nodig?

Als je veel bestanden wilt opslaan zoals: video’s, foto’s, grote bestanden of gebruik maakt van softwareprogramma’s en games, dan is het zeker aan te raden om een SSD harde schijf te gebruiken. Zo heb je meer opslagruimte die je op de lange termijn van je laptop kunt opslaan.

Hoelang kan een harde schijf mee?

Het is lastig te bepalen wat de levensduur van een harde schijf is. Dit hangt af van welk segment jouw harde schijf is. Een HDD schijf gaat bijvoorbeeld 3 tot 5 jaar mee en een SSD kan daarentegen wel 10 jaar meegaan. Ook is de levensduur zeer afhankelijk van hoe goed de laptop wordt onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig bijwerken en updaten van je systeem.

Hoe maak ik de harde schijf leeg?

Ga naar Instellingen – > klik op Bijwerken en beveiligen – > Ga naar Herstel -> klik op Aan de slag (Dit staat onder Deze pc opnieuw instellen)

Vervolgens wordt er gevraag of u de bestanden wilt behouden of wilt verwijderen. Klik op verwijderen en daarna op opnieuw instellen.

Kan een harde schijf kapot gaan?

Elke harde schijf kan op den duur stuk gaan. De ene gaat langer mee dan de andere. Het is moeilijk te bepalen wanneer dit gebeurt, maar wel te zeggen is: Hoe beter het segment en de bouwkwaliteit is, hoe groter de kans dat hij langer mee gaat.

Wat moet je doen als je harde schijf niet meer reageert? Lees het hier!

Menu
× Hoe kan ik je helpen?