Wifi beveiliging instellen doe je zo! | Veilig op het internet

De beste wifi beveiliging instellen doe je zo!

Iedereen maakt tegenwoordig wel gebruik van een wifi-netwerk. Dan is het erg belangrijk dat je hier veilig gebruik van kunt maken. Er zijn namelijk verschillende risico’s en gevaren aanwezig, als je gebruik maakt van een onbeveiligd wifi-netwerk. Lees snel verder en wij vertellen je hoe je wifi beveiliging instellen kunt!

In deze computerblog bespreken wij:

 1. Waarom je wifi beveiligen?
 2. Hoe beveilig ik mijn wifi?
 3. De beste wifi beveiliging

Waarom je wifi beveiligen?

Het is erg belangrijk om jouw wifi netwerk te beveiligen tegen bepaalde online gevaren en risico’s die het gebruik van een wifi netwerk met zich mee brengen. Bekijk hier de gevaren en risico’s van een onbeveiligd wifi netwerk op een rijtje.

De risico’s van een onbeveiligd wifi netwerk:

 • Persoonsgegevens zijn niet goed beveiligd: Anderen kunnen toegang krijgen tot persoonlijke gegevens en gevoelige informatie, denk aan wachtwoorden en bankgegevens.
 • Anderen kunnen van jouw netwerk gebruik maken: Anderen kunnen profiteren van jouw wifi-netwerk, omdat deze open is voor ongeautoriseerde-toegang.
 • Het wifi-netwerk wordt niet beschermd tegen malware: Als jouw netwerk besmet is met ‘’malware-infecties’’ kan het zich verspreiden naar andere apparaten die verbonden met dit netwerk zijn.
 • Jouw wifi-netwerk kan overbelast raken: Omdat een onbeveiligd net werk open staat voor andere gebruikers, kan het netwerk overbelast raken en daardoor traag worden.
 • In sommige landen is het verplicht om wifi-netwerken te beveiligen: Om te voorkomen dat ongeautoriseerde toegang tot persoonlijke en gevoelige informatie hebben, is het in sommige landen volgens de wet- en regelgeving, verplicht om wifi-netwerken te beveiligen.

wifi beveiliging instellen

Hoe wifi beveiligen?

Om bovenstaande redenen is het dus erg belangrijk om je wifi-netwerken goed te beveiligen. Maar nu vraag je je vast af: hoe beveilig ik mijn wifi? Wij vertellen hoe je in 6 stappen een goed beveiligd wifi netwerk hebt!

Een goede wifi beveiliging instellen

 1. Stel WPA2-encryptie in: Deze wifi beveiligingssleutel zorgt ervoor dat het internetverkeer op draadloze netwerken beschermt wordt. Zo kan niemand jouw internetverkeer onderscheppen.
 2. Maak gebruik VPN (Virtual Private Network): Zo heb je meer privacy en beveiliging als je gebruik maakt van het internet. Al het internetverkeer tussen jouw apparaat en de VPN-server wordt versleuteld.
 3. Wifi router beveiligen met een wachtwoord: Door een sterk wachtwoord voor je wifi-router te kiezen, zorg je ervoor dat niemand anders kan verbinden met jouw wifi-netwerk. Kies daarom altijd voor een wachtwoord dat bestaat uit: hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens.
 4. Wijzig de naam (SSID) van je wifi-netwerk: Als je de standaard naam van het wifi-netwerk veranderd, maak je het voor internet criminelen moeilijker om erachter te komen van welk type router en internetbeveiliging jij gebruik maakt.
 5. Laat visite gebruik maken van een gastnetwerk: Als je bezoek krijgt is het verstandig om een apart gastnetwerk aan te maken. Zo heeft niemand anders dan jij toegang tot jouw privé=netwerk en persoonlijke gegevens.
 6. Zet de firewall aan: Door in de instellingen van je router de firewall aan te zetten, voorkom je dat aanvallers toegang kunnen krijgen tot jouw wifi-netwerk.
 7. Zorg dat de wifi-router up-to-date is: Als je de firmware van jouw wifi-router regelmatig bijwerkt voorkom je dat er mogelijk een lek in jouw beveiliging ontstaat.

De beste wifi beveiliging

Nu we weten hoe we ons wifi netwerk het beste beveiligen kunnen, ben jij vast benieuwd geworden naar ‘’de beste’’  wifi beveiliging. Er zij veel verschillende soorten beveiligingen voor wifi met elk hun eigen min- en pluspunten. Het is daarom erg lastig te zeggen welk beveiligingsprotocol het beste is. Dit is namelijk sterk afhankelijk van het benodigde beveiligingsniveau en de compatibiliteit met de apparaten waar gebruik van wordt gemaakt.

Deze maatregelen zijn sterk aan te bevelen als je ‘’de beste’’ wifi beveiliging instellen wilt:

 • WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) beveiligingssleutel instellen.
 • Maak gebruik van een VPN-server.
 • Een sterk wachtwoord voor je wifi-router instellen.
 • Externe toegang beperken door SSID uit te zetten.
 • Stel een firewall in om ongeautoriseerde toegang te blokkeren.
 • Zorg dat je wifi-router en alle apparaten die hiermee verbonden zijn, up to date zijn.

Hopelijk kun jij door middel van deze computerblog de beste wifi beveiliging instellen! Benieuwd wat je moet doen als je wifi niet goed werkt? Wij vertellen hoe je zelf problemen met WiFi kunt oplossen. Lees het hier!