Hoe kun je cybercrime voorkomen? | Signaleren & herkennen

Hoe kun je cybercrime voorkomen?

De kans is tegenwoordig groot dat je wel een keer te maken krijgt met cybercrime. Het is daarom erg belangrijk maatregelen te nemen om de kans kleiner te maken en je hiertegen te beschermen. Maar hoe herken je het en kun je cybercrime voorkomen? Wij vertellen hier alles over in deze blog!

In deze computer blog lees je:

  • Cybercrime herkennen
  • Hoe voorkom je cybercrime?

Hoe kun je cybercrime herkennen?

Om cybercriminaliteit te kunnen voorkomen, moet je het eerst, hoe moeilijk dit soms ook kan zijn, kunnen signaleren en herkennen. Wij hebben een aantal veelvoorkomende signalen van internet criminaliteit op een rijtje gezet:

  1. Verdachte e-mails: Phishing is een veelgebruikte manier om gevoelige gegevens van mensen te stelen en te misbruiken. Via e-mails worden slachtoffers verleid om via een nep-website persoonlijke gegevens in te vullen of op een link te klikken. Vaak gaat het om het stelen van gegevens zoals: wachtwoorden, persoonlijke gegevens of financiële gegevens.
  2. Verandering van computerprestaties: Merk jij dat jouw computer ineens een stuk trager is, krijg je foutmeldingen, of werken bepaalde software niet meer? Het kan zijn dat jouw computer besmet is met malware.
  3. Verdachte activiteiten op jouw bankrekening: Het kan gebeuren dat online criminelen jouw financiële gegevens gebruiken om aankopen te doen. Het is daarom goed om regelmatig je bankrekening te controleren op ongebruikelijke activiteiten.
  4. Onbekende bestanden of programma’s op jouw computersysteem: Verschijnen er onbekende programma’s of bestanden op jouw computer? Dit kan een signaal zijn van malware.
  5. Berichten van vrienden op social media met verdachte links: Online criminelen kunnen social media accounts hacken om toegang te kunnen krijgen tot social media-accounts. Krijg jij berichten van vrienden met verdachte links? Klik hier dan niet op en neem contact met deze vriend op om te controleren of het bericht echt door die persoon gestuurd is.
  6. Verdachte telefoontjes of berichten: Ontvang jij verdachte berichtjes of telefoontjes? Soms gebruiken internet criminelen telefoonnummers om slachtoffers te kunnen misleiden om persoonlijke of financiële gegevens te verzamelen.

Hoe kun je cybercrime voorkomen?

Omdat internetcriminaliteit steeds meer en op verschillende manieren voorkomt, kan het een flinke uitdaging zijn om cybercrime te kunnen voorkomen. Wel zijn er maatregelen die je kunt nemen om jezelf zo goed mogelijk te kunnen beschermen tegen online criminaliteit. Bekijk hier hoe je cybercrime voorkomen kunt:

Cybercriminaliteit voorkomen met deze 10 tips!

  1. Stel een sterk wachtwoord in: Zorg dat al je accounts goed is beveiligd met een sterk wachtwoord en verander deze ook regelmatig. Een sterk wachtwoord is een wachtwoord van minimaal 12 tekens lang, bestaande uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.
  2. Maak gebruik van twee-factorauthenticatie (2FA): Dit is naast een sterk wachtwoord een extra laag beveiliging over je accounts. Je stelt bijvoorbeeld in dat er een code naar je telefoon wordt gestuurd.
  3. Klik niet zomaar op e-mails en links: deze kunnen zijn ontworpen om gevoelige informatie van slachtoffers te verzamelen (phishing). Wees daarom altijd alert en open niet zomaar e-mails en bijlagen.
  4. Hou alle software goed up-to-date: Door de software van je computer regelmatig bij te werken, zorg je ervoor dat jouw systeem is voorzien van de nieuwste beveiligingsupdates.
  5. Installeer anti-malwaresoftware en antivirussoftware: Deze zijn ontworpen om online bedreigingen te signaleren en je computer hiertegen te beschermen. Het is dan ook erg belangrijk om je antivirussoftware regelmatig te controleren op updates en bij te werken, zodat je systeem goed beveiligd blijft.
  6. Controleer je bankrekening: Het is erg belangrijk om je bankrekening regelmatig te controleren op ongebruikelijke afschriften. Merk jij ongebruikelijke activiteiten in je bankrekening/creditcardafschriften op? Neem dan direct contact op met jouw bank!
  7. Maak back-ups van belangrijke bestanden: Door back-ups van belangrijke bestanden te maken, zorg je ervoor dat deze bij een mogelijke cyberaanval niet verloren kunnen gaan. Bewaar deze back-ups buiten je computer, op een veilige plek.
  8. Gebruik niet zomaar openbare wifi-netwerken: Omdat openbare wifi-netwerken niet altijd goed beschermd tegen online bedreigingen zijn, kun je bij gebruik van een openbaar wifi-netwerk risico lopen op cyberaanvallen. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een VPN als je een openbaar wifi-netwerk wilt gebruiken.
  9. Informeer regelmatig naar de nieuwste online bedreigingen en beveiligingsmaatregelen: Internet criminelen bedenken steeds weer nieuwe methodes om criminele activiteiten via het internet te kunnen uitvoeren. Het is verstandig om goed op de hoogte te blijven op het gebied van cybercrime en de beveiliging van jouw computersysteem.
  10. Creëer een veilige online werkomgeving: Zorg ervoor dat alle digitale apparaten zijn voorzien van alle beveiligingsmaatregelen, volg cursussen over digitale veiligheid, beveilig je netwerken en houd alle digitale apparaten goed up-to-date. Op deze manier creëer je zo goed mogelijk een veilige internet werkomgeving.

Wil jij meer weten over de verschillende soorten cybercrime? Klik dan hier!