Het kan ineens gebeuren: Je harde schijf reageert niet. Wat kun je nu het beste doen en wanneer is een harde schijf nou echt aan vervanging toe? Lees snel verder en wij leggen het aan je uit!
In deze computerblog vertellen wij:
- Waarom reageert mijn harde schijf niet?
- Jouw harde schijf reageert niet. Wat kan je zelf doen?
- Wanneer moet je een harde schijf vervangen?
Waarom reageert mijn harde schijf niet?
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waarom jouw harde schijf niet meer reageert. Bekijk hier de meest voorkomende redenen van een harde schijf die niet reageert:
- De harde schijf heeft schade opgelopen of is kapot en kan om deze reden niet goed meer functioneren.
- De voeding van de harde schijf functioneert niet goed / is defect of de kabels zijn niet goed aangesloten.
- Er kunnen problemen met de software voor de harde schijf zijn. Het is belangrijk dat je alle stuurprogramma’s helemaal up-to-date hebt, om er voor te zorgen dat jouw harde schijf is voorzien van de nieuwste stuurprogramma’s.
- Als je updates of veranderingen in het systeem hebt geïnstalleerd, kan het zijn dat er problemen met het OS (Operation System) aanwezig zijn, die er voor zorgen dat je harde schijf niet goed kan functioneren.
- Heb jij te veel gegevens of programma’s op je harde schijf opgeslagen? Dan kan het zijn dat je harde schijf overbelast is geraakt. Het kan helpen om bestanden of programma’s te wissen en zo te zorgen dat er weer wat ruimte vrij komt op je harde schijf.
Mijn harde schijf reageert niet meer, wat kan ik doen?
Het kan ineens zo zijn dat je harde schijf niet meer reageert. Dit kan erg vervelend zijn! Gelukkig kun je zelf een aantal stappen ondernemen om te ontdekken waar het probleem ligt. Hopelijk lukt het om met deze stappen het probleem van jouw harde schijf op te lossen.
- Check of alle kabels op de juiste manier zijn aangesloten.
- Controleer met een hulpprogramma de harde schijf op fouten.
- Bekijk of de harde schijf fysieke schade heeft opgelopen.
- Controleer of de voeding goed is aangesloten
Check of alle kabels op de juiste manier zijn aangesloten
Om de harde schijf te laten functioneren is het belangrijk dat de harde schijf goed is aangesloten. Bekijk of alle kabels aangesloten zijn en of deze in de juiste poorten zitten.
Controleer met een hulpprogramma de harde schijf op fouten
Je kunt de harde schijf op fouten controleren door gebruik te maken van het hulpprogramma schijfbeheer (op een Mac) of schijfbeheer (op een Windows-systeem). Als je op deze manier fouten hebt gevonden, kun je deze met een hulpprogramma voor schijfherstel/schijfopruiming oplossen.
Bekijk of de harde schijf fysieke schade heeft opgelopen
Het kan zijn dat de harde schijf een keer is gevallen of op een andere manier een optater heeft gehad. Hierdoor kan de harde schijf schade hebben opgelopen. Wil jij graag de gegevens van deze harde schijf ophalen? Dan is het verstandig om hier een specialist naar te laten kijken, om te achterhalen of het mogelijk is om deze gegevens weer op te halen.
Controleer of de voeding goed is aangesloten
De voeding zorgt ervoor dat de harde schijf genoeg stroom krijgt om te kunnen functioneren. Controleer of de voeding goed werkt om er voor te zorgen dat de harde schijf van stroom wordt voorzien.
Heb je al deze stappen uitgeprobeerd, maar de harde schijf reageert niet? Dan kan het zijn dat de harde schijf kapot is en dat deze aan vervanging toe is. Twijfel je? Dan kun je altijd om advies vragen aan een specialist. Mocht de harde schijf aan vervanging toe zijn, dan kan een specialist in sommige gevallen jouw gegevens nog kunnen ophalen.
Wanneer harde schijf vervangen?
Soms is een harde schijf niet meer te redden en is hij echt aan vervanging toe. Maar waar kan je aan zien dat een harde schijf vervangen moet worden? Dit kunnen mogelijke redenen zijn om je harde schijf te laten vervangen:
De leeftijd van de harde schijf
Normaal gesproken gaat een harde schijf gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Dit hangt er natuurlijk wel van af of je een HDD, SSHD of SSD hebt. Vanaf zo’n 5 tot 7 jaar begint een harde schijf (afhankelijk welk type) verouderd te raken. Het kan zijn dat de harde schijf om deze reden aan vervanging toe is.
De harde schijf presteert niet goed meer
Merk jij dat jouw harde schijf langzamer is, gekke geluidjes maakt en dat hij de gegevens niet meer goed kan lezen en/of schrijven? Dan kan het zijn dat de harde schijf kapot is en vervangen moet worden.
De harde schijf wordt niet herkent of geeft fouten aan
Als de harde schijf niet meer door uw systeem wordt herkent of als je foutmeldingen krijgt bij het openen van bestanden of gegevens die opgeslagen staan op de harde schijf, kan het zijn dat de harde schijf stuk is.
Heb je niet genoeg opslagcapaciteit?
Als je merkt dat je niet genoeg opslagcapaciteit hebt en de harde schijf geen ruimte meer heeft, is het een idee om je harde schijf te upgraden naar een grotere met meer opslagcapaciteit.
Herken je een van deze problemen? Dan is jouw harde schijf misschien aan vervanging toe. Het is altijd goed om bij een specialist om advies te vragen. Soms zijn er namelijk ook andere oplossingen mogelijk. Ook doe je er altijd goed aan om een back-up van al jouw belangrijke gegevens te maken, want mocht je harde schijf het begeven, dan heb je altijd je belangrijke gegevens bij de hand!
Wil jij je harde schijf resetten? Bekijk in deze blog 4 verschillende methoden om een harde schijf te resetten!