Refurbished VS tweedehands laptops | Wat is het verschil?

Refurbished VS tweedehands kopen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Refurbished laptops en tweedehands laptops. Vaak is er onduidelijkheid over de verschillen tussen refurbished en tweedehands. De vraag: waar kun je nou beter voor kiezen? Wordt dan ook vaak gesteld. In deze computerblog vind je de verschillen, voor- en nadelen en de betekenis van refurbished VS tweedehands. Lees snel verder!

Wij vertellen in deze computerblog:

  1. Refurbished VS tweedehands
  2. De voor- en nadelen van refurbished en tweedehands – Voordelen refurbished
  3. Wat is beter, refurbished of tweedehands?
  4. Veelgestelde vragen over refurbished vs tweedehands

Refurbished V.S. tweedehands

Vaak wordt er gedacht dat refurbished en tweedehands hetzelfde is, maar er zijn weldegelijk verschillen. Om te kunnen weten wat deze verschillen zijn, beginnen we bij de bron en vertellen we de betekenis van zowel refurbished laptops als tweedehands laptops.

Refurbished wat is dat?

Refurbished laptops zijn gebruikte (of geretourneerde) laptops die niet meer als nieuw verkocht kunnen worden. Deze gebruikte laptops worden opnieuw ingekocht door bedrijven en worden eerst grondig nagekeken op: krasjes, deukjes, beschadigingen en eventuele defecten. Als er defecten aanwezig zijn worden deze gerepareerd en dan is de laptop toe aan een nieuwe eigenaar. Na het proces van controleren en indien nodig herstellen, spreken we over een refurbished laptop.

Is refurbished betrouwbaar?

Refurbished ja of nee? Het kopen van refurbished laptop is zeker betrouwbaar. Helemaal als je bedenkt dat het vaak om jong gebruikte laptops gaat en een laptop wel 8 tot 10 jaar mee kan gaan. Dit ligt er natuurlijk wel aan welk segment laptop je koopt en of je zelf bewust met de laptop omgaat.

Wel is het aan te raden om van tevoren goed te bekijken bij welk bedrijf je van plan bent een refurbished laptop te kopen. Het is verstandig om een refurbished laptop te kopen bij een erkent bedrijf met een minimaal garantietermijn (op de hardware) van 1 jaar. Vraag ook altijd naar eventuele beschadigingen of gebreken voordat je een refurbished laptop aanschaft. Deze moeten namelijk tijdens de verkoop, door de verkopende partij vermeld worden.

Een tweedehands laptop kopen

Tweedehands laptops worden aangeboden door particulieren of hobbyisten. Deze laptops zijn eerder gebruikt, maar niet nagekeken en worden vaak verkocht zonder garantie.

Het verschil tussen refubished en tweedehands kopen

Het verschil tussen refurbished en tweedehands is dat je met een refurbished aankoop bij een bedrijf koopt, waarbij de laptop grondig nagekeken en indien nodig herstelt wordt. Ook heb je bij refurbished producten een minimaal garantietermijn van 4 weken tot 3 jaar na aankoop. Al deze voordelen zijn niet van toepassing bij een tweedehands aankoop. Hierbij koop je een gebruikte laptop zonder zekerheid van functioneren en zonder garanties.

 Waarom tweedehands kopen?

Toch kunnen er redenen zijn waarom je er wél een laptop tweedehands zou willen kopen. Soms kun je namelijk tweedehands beter onderhandelen en zo goedkoop aan een mooie laptop komen. Denk er wel aan dat áls je dit doet, je altijd goed controleert of:

  • De laptop naar behoren functioneert.
  • Het niet om een gestolen product gaat
  • Er beschadigingen of gebreken aanwezig zijn die niet gemeld zijn

De voor- en nadelen van refurbished en tweedehands

Natuurlijk zijn er altijd voor- en nadelen. Zo ook bij zowel refurbished als tweedehands aankopen. Om je een goed beeld van de voordelen en nadelen van refurbished en tweedehands kopen te geven, hebben wij alles op een rijtje gezet!

Refurbished laptop kopen

Voordelen refurbished kopen Nadelen refurbished kopen
Je koopt bij een bedrijf Je moet goed onderzoeken bij welk bedrijf je koopt
Garantie op je aankoop Kan duurder zijn dan bij een particulier
Recht op retourneren Niet altijd van te voren te bezichtigen
Duurzaam
Vaste prijzen zonder onderhandelingen
Juridisch ingedekt, consumentenrecht (mits aangesloten bij een keurmerk)
Specialistisch advies over je product en de specificaties
Legale licenties (Windows & Office)
Aankoop op factuur en dus mogelijk om zakelijk aan te schaffen

 

Gebruikte laptop kopen

Voordelen tweedehands kopen Nadelen tweedehands kopen
Kan goedkoper zijn als je goed onderhandelt Is soms te hoog in prijs omdat particulieren niet altijd de marktwaardes kennen.
Je kan het product vaak van te voren bezichtigen Geen garantie op je aankoop
Soms dezelfde dag al te bezichtigen en op te halen Particulieren willen niet altijd meegaan in onderhandelingen
Wordt soms completer geleverd (extra muis, muismat, tas) Verkeerde vermelding van hardware specificaties
Geen zekerheid van de levensduur van je aankoop
Soms zelfs 3e, 4e of 5e hands
Kans op aankoop van gestolen goederen
Geen factuur op naam
Geen consumentenrechten + geschillencommissie
Kans op illegale licenties (Windows & Office)

 

Refurbished of tweedehands laptops?

Als je naar de voor- en nadelen van Refurbished V.S. tweedehands kijkt, zul je snel zien dat het verstandiger is om een refurbished laptop aan te schaffen. Dit door de grondige controles, eventuele reparaties en de garantie er meer zeker van kunt zijn dat je een goed werkende refurbished laptop koopt.

Nogmaals, let er wel op dat je koopt bij een erkent bedrijf met goede (garantie)voorwaarden. Ook is het goed om er op te letten dat het refurbished bedrijf jouw laptop met verzekering verzend. De kans op diefstal tijdens de verzending/levering wordt op deze manier een stuk kleiner.  Bij diefstal van een verzekerde verzending wordt er namelijk door het postbedrijf gelijk een onderzoek opgezet.

Veelgestelde vragen over refurbished vs tweedehands

Is refurbished net zo goed als nieuw?

Refurbished producten worden grondig gecontroleerd op krasjes, deukjes en beschadigingen en indien er een defect aanwezig is wordt deze gerepareerd. Omdat deze producten niet meer als nieuw verkocht kunnen worden ligt de prijs een stuk lager dan nieuwe producten. Omdat het product vaak als nieuw functioneert en de prijs een stuk lager is de nieuwprijs, is de aanschaf van een refurbished product vaak veel interessanter (en duurzamer) dan een nieuw product.

Waarom biedt een refurbished model vaak meer zekerheid dan tweedehands?

Refurbished producten zijn technisch zo goed als nieuw en je krijgt garantie op jouw aankoop. Als je een tweedehands aankoop doet, heb je geen idee hoe de technische staat van de laptop is en heb je geen garantie op jouw aankoop. Om deze reden biedt het kopen van refurbished producten veel zekerheid, in tegenstelling tot tweedehands producten.

Hoe lang garantie refurbished?

Per bedrijf verschilt het hoe lang je garantie hebt op jouw refurbished product. Het minimale garantietermijn wat een bedrijf moet geven is 4 weken. Aan te raden is om refurbished te kopen bij een bedrijf dat minimaal 1 jaar garantie biedt.

Lees in deze computer blog waarom je zou moeten overwegen om een refurbished laptop aan te schaffen!